02. PDF - 19. - 20. APRIL 2017.

New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)

[MAYA – 1. BiH festival majice]

12
avg 2018

MAYA – 1. BiH festival majice

PRVI BIH FESTIVAL MAJICE SARAJEVO – MAYA

Na platou ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine 25. augusta će, u organizaciji Udruženje za promociju dizajna i majice „MAJA“, biti održan prvi bh. festival printane majice pod nazivom MAYA. Printane majice već decenijama predstavljaju jedan od vidova subverzivnog društvenog potencijala, putem kojih se javnosti, ali i društvenoj sredini mogu poslati različite poruke. Nastale u ozračju subkulturnog miljea majice sa printom, slikom ili tekstualnom porukom, jesu i pitanje stilske osobenosti pojedinca, ali i prostor za artikulisanje vlastitog stava, pogleda na svijet ili čak bunta.

Imajući na umu pozitivan potencijal takvog izraza, ali i umjetničkih mogućnosti koje se na polju dizajna pružaju u procesu izrade printanih majica, držimo da je pokretanje jednog ovakvog festival višestruko svrsishodno. U tom pogledu nastojaćemo da naš festival profilišemo kao mjesto susretanja profesionalaca i ljubitelja printane majice, te događaj koji će svojom neobičnošću biti platforma jedne nove društvene alternative.

U okviru festivala MAYA učešće će uzeti izlagači iz BiH i zemalja nekadašnje Jugoslavije. Tokom trajanja festivala biće predstavljeno nekoliko brendova iz svijeta printanih majica, koji slove za prepoznatljive u regionalnom kontekstu. Pored izlagača iz oblasti dizajna i printanih majica naš festival će ponuditi i prisustvo izlagača iz drugih djelatnosti, kao što su karikature, street arts, tatto, prizvođači craft piva ili handmade nakita. Također, tokom trajanja festivala na platou Historijskog muzeja BiH posjetioci će moći neposredno vidjeti kako se odvija proces printanja slovnih ili foto motiva na majicu. Na licu mjesta ćemo dakle, uz pomoć nekoliko print mašina, predstaviti različite tehnike prenošenja na majice, kao što su sito tehnike, digitalne tehnike, preslikači, direktni otisak na majice i drugo. Pored toga, MAYA festival, kao odgovorna društvena manifestacija, ponudiće i mogućnost reciklaže starih majica, u cilju jačanja ekološke svijesti i očuvanja naše prirodne sredine.

Prvi bh. festival printane majice će zainteresovanim posjetiocima uz ostalo ponuditi i radionice vezane za različite tehnike printanja i dizajna. Dok će za posjetioce sa djecom biti organizovane interaktivne radionice, tokom kojih ćemo kroz igru i zabavu pokušati najmlađima otkriti svijet printa i boja.

Festival MAYA je prodajnog karaktera, te će posjetioci po festivalskim cijenama moći tokom

njegovog trajanja kupiti majice i ostale artikle koji budu izloženi.

Nadamo se da će ovaj festival postati ljetnja tradicija Sarajeva, i da će glavni grad BiH ovim

događajem dobiti još jednu manifestaciju koja baštini druženje, dobru zabavu i konstruktivan dijalog između različih socijalnih grupa, njihovih interesovanja i stilova.

 

PROGRAM MAYA

10:00 – Otvaramje

12:00 – Program za djecu

14:00 – Reciklaža starih majica

16:00 – Degustacija domaćih proizvoda

19:00 – Razgovor

20:00 – Svirka

22:00 – Kraj

Tags:

    3.PDF - 18-19. APRIL 2018. SARAJEVO, BIH